-
Čas přípravy10 min
-
Doba vaření40 min
-
Porce8
-
Celkový čas50 min
Jedním z nejjednodušších a zároveň nejvděčnějších dezertů je právě perník. Recept je na lité perníkové řezy, které připravíte v jakémkoli pekáčku, který máte k dispozici.
Nadýchaný perník na plech je jednoduchý recept na litý perník, který si každý může upravit podle svého. Volba povrchu na perník je pouze na vás, můžete si připravit jemnou čokoládovou polevu, která jde krásně krájet a nebo křupavou polevu, která bude v kontrastu s perníkem, který je měkký a vláčný. Někdo perník také potírá marmeládou a nebo ještě neztuhlou čokoládu posype strouhaným kokosem.
Suroviny na nadýchaný perník na plech
- 400 g hladké mouky
- 250 g cukru
- 2 lžíce kakaa
- 1 kypřící prášek do perníku
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička skořice
- 250 ml mléka
- 100 ml oleje
- 2 vejce
- 4 lžíce marmelády
Měkká čokoládová poleva na perník
- 100 ml tučné smetany
- 120 g čokolády na vaření
Postup přípravy: V malém kastrůlku ohřívejte smetanu, přidejte nalámanou čokoládu na vaření a zahřívejte a míchejte dokud se čokoláda se smetanou nespojí v hustější čokoládovou polevu.
Křupavá čokoládová poleva na perník
- 100 g čokolády (70% kakaa)
- 80 ml vody
- 140 g krupicového cukru
Postup přípravy: Vodu s cukrem 5 minut provařte, aby se vytvořil sirup, který na 10 minut odstavte. Do horkého sirupu vmíchejte nalámanou čokoládu, která se rozpustí a poleva zhoustne.
VIDEORECEPT
Postup přípravy nadýchaného litého perníku
- Nejprve si v jedné míse promíchejte veškeré suroviny v pevném stavu. Mouku, cukr, kakao, oba prášky do pečiva, vanilkový cukr a skořici dobře promíchejte.
- Nyní si do druhé mísy dejte mléko, olej, vejce a marmeládu. Tuto směs ideálně prošlehejte kuchyňským šlehačem. Nakonec obě směsi dobře promíchejte v homogenní těsto.
- Troubu si předehřejte na 170°C. Pekáček si vyložte pečícím papírem nebo vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Do připraveného pekáčku směs nalijte.
- Pečte v troubě 40-45 minut. Jako poslední se dopéká prostředek, takže jakmile bude prostředek pevný, máte hotovo.
- Po upečení pekáč vyndejte a nechte perník vychladnout. Po vychladnutí si připravte čokoládovou polevu, kterou perník polijte a nechte ztuhnout.
- Po vychladnutí nakrájejte. V případě, že jste zvolili křupavou čokoládovou polevu, tak perník krájejte nahřátým nožem v horké vodě.
TIP: Perník můžete v polovině podélně rozkrojit a spodní vrstvu potřít marmeládou.
Chutnal vám nadýchaný perník na plech? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Nadýchaný perník
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review